Wat is multiple sclerose?

Multiple Sclerose is een chronische aandoening die vooral vastgesteld wordt bij jongvolwassenen. Meestal spreken we afgekort van MS. Letterlijk betekent multiple sclerose: op vele plaatsen (multiple) littekens (sclerose). Dat duidt op de littekens die de ziekte maakt op de zenuwen.

Zenuwen werken minder goed

Bij MS raakt de isolatielaag rond de zenuwbanen beschadigd en dat verstoort de geleiding van de zenuwsignalen. Je kan dit vergelijken met een elektrische kabel waarvan de isolatie ontbreekt. Het gevolg is dat lichaamsdelen andere of vertraagde signalen ontvangen waardoor ze minder goed functioneren.

MS is bij iedereen anders

Bij MS zijn er in de hersenen en/of het ruggenmerg zones die ontstoken of beschadigd zijn. Dat kan zich op verschillende plaatsen van het centrale zenuwstelsel voordoen en op verschillende tijdstippen.

Een hevige ontsteking kan aanleiding geven tot heel plotse symptomen. Dat noemen we dan een opstoot van MS. Dat is een periode dat de klachten hevig zijn, maar na verloop van tijd en door behandeling weer afnemen. Maar aanhoudende ontstekingen en blijvende beschadigingen kunnen ook permanente klachten veroorzaken.

Afhankelijk van de plaats waar de ontsteking of beschadiging zich voordoet, ontstaan er symptomen zoals:

  • Ontstoken oogzenuw leidt tot verminderd zicht
  • Ontsteking in de kleine hersenen kan leiden tot evenwichtsproblemen
  • Blaas- en darmklachten
  • Geheugen- en concentratieproblemen
  • ‚Ķ

Doordat de beschadigingen overal kunnen voorkomen, heeft MS een zeer wisselend  ziekteverloop dat verschilt van persoon tot persoon.